top of page
  • Foto van schrijverPaul Bröker

Enige info ... én een zoekplaatje


Geachte abonnees van Kunstblikken,


De afgelopen dagen kreeg ik nogal wat mails van lezers van deze blog: de gebruikelijke aankondiging van een nieuw artikel was het afgelopen weekend niet verschenen! De schrijvers van de mails waren bang dat zij wellicht iets hadden gemist of dat zij iets over het hoofd hadden gezien. Dat laatste klopt dan in de meeste gevallen wel! Helemaal onderaan het laatste artikel (geplaatst op 16 april jl) schreef ik dat ik er voorlopig even mee stop. Deze aankondiging stond onder het gedeelte ‘Gebruikte literatuur’. Omdat de vermelding van de literatuur die ik bij het schrijven van het artikel heb gebruikt meestal het laatste stukje van een artikel is, hebben sommige lezers waarschijnlijk niet meer verder gelezen. Daarom straks nogmaals die tekst. Eerst nog even wat anders.


Om u duidelijk te maken dat ik toch niet helemaal stil zit en dat ik ook tijdens mijn sabbatical Kunstblikken mijn aandacht blijf houden, ben ik verheugd u te kunnen meedelen dat het artikel Biblia pauperum, Over type en anti-type en een bezoek aan de Grote Kerk van Naarden eindelijk weer volledig online staat. Tijdens het werk daaraan merkte ik dat de tekst hier en daar verduidelijkt moest worden en dat sommige dingen ook niet helemaal klopten. Het oorspronkelijke artikel is daarom op veel plaatsten gewijzigd en aangevuld. Voor de duidelijkheid heb ik ook een aantal details van de kunstwerken toegevoegd. Wanneer u het artikel in de vernieuwde versie nog eens wilt lezen klik dan op: https://www.kunstblikken.com/post/biblia-pauperum


zoekplaatje

Ik voeg hierbij een afbeelding toe van een pagina uit een Armenbijbel die niet in het gewijzigde artikel van 18 augustus 2021 is opgenomen. Wanneer u het gewijzigde artikel heeft doorgelezen zal u vast geen problemen hebben met de herkenning van de drie voorstellingen én ook niet met de gedachte die de drie afbeeldingen met elkaar verbindt. Ook de aanwezigheid van de vier personen die zich links en rechts van de voorstelling onder in het midden van de pagina bevinden zal u dan niet verbazen. Omdat u hun namen wellicht niet goed kunt lezen vermeld ik ze voor het gemak: het zijn Jacob, Osee (Hosea), David en Sophonias (Zefanja).

Detail van een pagina in de Heidelberger Armenbibel, handschrift rond 1400, Universitätsbibliothek Heidelberg, DuitslandHieronder dus de tekst van het laatste gedeelte van het artikel van 16 april jl.


Het bovenstaande artikel is voorlopig even het laatste. In de maand september ga ik gewoon weer door met elke week een nieuw artikel. In die tussenperiode zal er vast af en toe wel een nieuw stukje verschijnen, maar voorlopig richt ik mij vooral op andere zaken.

De zomer kondigt zich aan en ik wil gewoon wat gaan genieten van het mooie weer. Daarnaast ben ik met Jantje een paar reizen aan het voorbereiden. We gaan in ieder geval naar Barcelona en Madrid, Romaanse kunst in de Provence en lekker eten in Siena waar ook nog een heleboel moois te zien is. Op een of andere manier leeft bij mij het gevoel dat ik wat betreft reizen wat in te halen heb!

Verder wil ik mijn oude moeder meer aandacht geven, vrienden en vriendinnen wat minder verwaarlozen, boeken lezen en gewoon dingen doen die het leven aangenaam maken. Dat doet deze blog overigens ook. U moest eens weten hoe ik ervan geniet!

Veder ben ik erg blij dat er twee kleine groepjes enthousiast hebben gereageerd op mijn opmerking dat ik graag een reis naar Bourgondië wil begeleiden. Twee keer een reis van tien dagen: heerlijk!

In de zomer verzorg ik ook nog een aantal lezingen op uitnodiging. Net als mijn plannen met reizen wil ik dat in de toekomst ook graag blijven doen: geen lezingen en reizen meer zelf organiseren, alleen nog maar op uitnodiging! Het geven van lezingen en het begeleiden van reizen bevalt mij nog steeds erg goed. Maar het staat mij steeds meer tegen om zelf lezingen te organiseren: het overleg met zaalbeheerders, het plannen van data, het werven van deelnemers, het financiële geregel enfin er komt heel wat bij kijken! Hoe ouder ik wordt - volgende maand wordt ik 70…ja, ja ik zou het zelf ook niet zeggen! - hoe meer ik alleen maar dingen wil doen die ik echt leuk vind. Wat mijn vakgebied betreft betekent dat: reizen maken en begeleiden, artikelen schrijven en lezingen verzorgen.

Wanneer u een lezing voor uw eigen vereniging wilt organiseren of meer privé een huiskamerbijeenkomst: u kunt mij boeken! Wanneer u meer informatie wilt over de voorwaarden en/of de onderwerpen van de lezingen stuur ik u op uw verzoek via e-mail graag informatie toe en een uitvoerige lijst met onderwerpen van lezingen inclusief een beschrijving van die lezingen. U kunt ook een eigen onderwerp voor een lezing aandragen. Wanneer u mijn artikelen op de blog leest heeft u vast wel een indruk waarover ik wat kan vertellen. U kunt mij mailen: paulbrokerkunstgeschiedenis@gmail.com


Mede namens Jantje wens ik u heel mooie Paasdagen en een fantastische zomer toe,


Hartelijke groeten,

Paul

308 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page