top of page

Over Kunstblikken

327c0d_6f199c7714b84603940331300cc1a922~mv2.jpg

Anoniem, Altaarstuk van het heilig Sacrament te Etten, 1530-1550. Paneel, 158 × 495 cm.

Aarschot, Onze-Lieve-Vrouwekerk 

Het verhaal achter de kunst
 

Elk kunstwerk vertelt een verhaal. Dat is natuurlijk bijna letterlijk al het geval wanneer de kunstenaar een verhaal in beeld brengt. Dat kunnen verhalen zijn uit de klassieke mythologie, de Bijbel of bijvoorbeeld legendes of verhalen uit de werkelijke geschiedenis. Het kan ook het verhaal zijn over de betekenis en symboliek van een kunstwerk. Nog interessanter wordt een kunstwerk wanneer het gaat om de voorstelling van een verhaal waaraan de kunstenaar of de opdrachtgever een persoonlijke waarde, betekenis of symboliek toekende. We kunnen dan het verhaal, de betekenis, kunstenaar en/of opdrachtgever bij elkaar brengen.
 

Portretten kunnen natuurlijk iets over de geportretteerde vertellen. Door teksten op een schilderij en/of door aan voorwerpen een symbolische waarde toe te kennen kan de geportretteerde persoon iets over zichzelf vertellen. Ook genrestukken, stillevens en zelfs landschappen kunnen betekenisvolle boodschappen in zich verbergen.  

Elke hedendaagse kunstenaar kan precies vertellen wat de bedoeling van zijn werkwijze is. Om de moderne kunst goed te kunnen verstaan moeten wij proberen te achterhalen wat die bedoeling van de kunstenaar is. Het verhaal daarover kan zó de moeite waard zijn dat wij daardoor kunstwerken kunnen gaan waarderen die ons in eerste instantie wellicht niet direct aanspraken.
 

 Het kan natuurlijk ook gewoon het verhaal over schoonheid en emotie zijn. Want 'Kunstblikken' wil zoveel mogelijk álle verhalen achter de kunst vertellen!                                           

           

Meld u aan om de nieuwe artikelen in uw mailbox te ontvangen

Contact opnemen? Stuur een mail naar:
paulbrokerkunstgeschiedenis@gmail.com

bottom of page