top of page

Doelstellingen

327c0d_1899318f75a140beacd16bbd92224380~mv2.jpg

Marktgraaf Christoph I von Baden met zijn familie in gebed voor de Heilige Anna te Drieën, Hans Baldung Grien, 67x218 cm, ca. 1510, Staatliche Kunsthalle Karlrsuhe

Wat ik voor ogen heb met deze blog is niet heel veel anders dan wat ik tijdens mijn voordrachten altijd heb gedaan: verhalen vertellen over kunst en kunstgeschiedenis. Het uitgangspunt in mijn schrijfsels zal soms wat persoonlijker zijn. Zo heb ik het voornemen vaker dan in mijn lessen over persoonlijke gevoelens, over persoonlijke gedachten en overwegingen bij kunstwerken te berichten. Tevens zullen soms dingen die ik in mijn persoonlijke levenssfeer meemaak het uitgangspunt zijn voor de onderwerpskeuze. Dat kan een bezoek aan een tentoonstelling zijn of een alledaagse gebeurtenis: een blij of droevig voorval waarbij ik moet denken aan een kunstwerk en daarbij wat dagdroom. Een en ander betekent dat de verhalen wellicht wat minder objectief zullen zijn ...       maar wel persoonlijker!

Het idee van deze blog kwam tijdens de tweede lockdown. Om bekende redenen was het toen erg rustig: geen cursussen, lezingen, excursies en reizen. Dat wrong behoorlijk! Daarom zocht ik in die tijd  naar mogelijkheden om toch met kunst- en cultuurgeschiedenis bezig te blijven. Via verschillende organisaties en ook van cursisten kwamen in die tijd verzoeken om voordrachten online te verzorgen. Ik besloot dat niet te doen! Als ik mij in mijn vakgebied namelijk ergens goed bij voel, dan is dat wel het verzorgen van lezingen en het directe contact met de toehoorders. Na een vaak aarzelend en zoekend begin van zo’n lezing kom ik meestal na enkele minuten in een flow. Dan bekruipt mij het prettige gevoel volledig op te gaan in het onderwerp, spontaner te praten en min of meer voor de vuist weg het verhaal vertel. Ik vrees werkelijk dat ik tijdens een opname zonder publiek maar een saaie spreker ben waaraan de toehoorders en ook ikzelf weinig plezier beleven. Langzaam maar zeker ontstond het idee van iets heel anders: een blog met toegankelijke verhalen over kunst- en cultuurgeschiedenis, circa een keer in de week een berichtje met een tekstgedeelte ter grootte van maximaal twee a4'tjes.

 

 Opmerkingen over gebruik, gebruiksvriendelijkheid, overzichtelijkheid en tips over hoe bepaalde dingen beter kunnen, zijn van harte welkom. 


Meld u aan om de nieuwe artikelen in uw mailbox te ontvangen

Contact opnemen? Stuur een mail naar:                                                                     paulbrokerkunstgeschiedenis@gmail.com

bottom of page