top of page
  • Foto van schrijverPaul Bröker

Over een vervelend voorval en zwarte en witte vierkanten


Kazimir Malevitsj, Zwart Vierkant


Kazimir Malevitsj bij een expositie van zijn werk. Rechts hangt zijn zwarte vierkant.

Laten we, in het kader van zijn, door mij veronderstelde droefgeestige bui, maar zeggen dat hij er niet erg vrolijk bij staat.


Toen ik gisteren het plan opvatte om vandaag iets over dat schilderij van Malevitsj te schrijven dacht ik ook aan twee afbeeldingen uit de kinderbijbel waaruit mijn moeder indertijd voorlas. Bij het doorbladeren van die kinderbijbel was ik nog steeds onder de indruk van de geweldige illustraties van Piet Worm.

Die bijbel opent met een wit vierkant binnen een goudkleurige omlijsting. Het wit is even wit als de rest van de pagina. In verband met de teneur van dit artikel is de tekst onder de illustratie naar mijn gevoel veelzeggend: “Er was niets, helemaal niets.” Ook de tweede illustratie en zeker ook de tekst daaronder geeft hetgeen ik op mijn computerscherm zag en mijn stemming goed weer: “En overal was het heel, héél erg donker.”

Twee miniaturen uit de kinderbijbel van Piet Worm, 1955/1957


Voor volgende week neem ik mij voor toch maar een serieus stukje te schrijven over het Zwart Vierkant van Kazimir Malevitsj.

312 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page